Hari ini, duduk di rumah mak mertua, entah bagaimana terjumpa sebuah buku bertajuk " A Miscellany of Cooks' Wisdom" yang antara lainnya membongkar rahsia tukang masak yang menulis dan merekod apa sahaja tentang masakan mereka. Buku ini menghimpun tips, petua dan cara memilih bahan yang terbaik daripada rekod-rekod atau tulisan terdahulu seawal tahun 1655!
Di sini, saya salinkan bahagian yang menarik perhatian saya, iaitu cara mengetahui kesegaran telur.
1. The Water Test
Lower an egg into a bowl of water. If it lies on its side, it is quite fresh, but if it stands on its end, it is less fresh. If it floats to the top, it is stale and you should throw it away.
Nanti saya sambung lagi pasal cara yang lain jika berkesempatan.
Himpunan rekod oleh Diana Craig, 1992, Harpo-Collins yang saya terima sebagai hadiah sempena kelahiran Itqan oleh Cik Nin.
Saturday, 21 April 2007
Egg Matters
Ditaip oleh Chrysalis at Saturday, April 21, 2007
Bersabit http://akvis.com/img/examples/stamp/eggs/three-eggs.jpg
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
kesegaran telur?
bukan telur yang ada tahi lagi tu telur yang kompom segar ka?! hehe
Bayu: Oh itu bergantung kalau telur tu yang baru diambil dari reban belakang rumah atau yang dijual di pasar. Kalau beli yang berbungkus rapi, kadang ada tertulis tarikh pembungkusan dan tarikh luput.
Yang selebihnya, kita kena ikut lah petua ni :)
Post a Comment